PARAMARIBO – Met de officiële kick-off van stichting Women Empowerment Network Suriname & The Region (stichting Wens), hoopt voorzitter Lucretia Lenz als overkoepelend orgaan te Lucretia Lenzkunnen dienen voor vrouwelijke ondernemers en organisaties. “Stichting Wens moet worden gezien als aanspreekpunt voor vrouwelijke ondernemers die willen starten of al zijn gestart in Suriname”, vertelt. De stichting zal ook als een platform dienen waar ondernemers krachten zullen bundelen om vooral hun vrouwelijke counterparts nog zichtbaarder te maken.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias, die het welkomstwoord voerde, onderstreept de meerwaarde van vrouwelijke ondernemers. “Met de olievondsten is er zekere positiviteit te merken, maar niet alleen voor de sector zal er groei zijn, ook van andere sectoren wordt er een spin-off verwacht”, zei Elias in zijn toespraak. Hij verwacht dat ook de vrouwelijke ondernemers daarop zullen inspelen.

Voor Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, kan de stichting zeker een bijdrage leveren om Suriname op een duurzame manier uit de crisis te halen. “Het ligt niet alleen aan overheidshandelen, maar ook aan het vergroten van een duurzame productiesector”, hield Ramautarsing de aanwezigen voor. “Momenteel is de inflatie van ons land boven 50 procent en dat merkt u ook in de handel. Naast de schuld, die wij nog moeten afbetalen, zullen wij dit jaar nog een terugval van 13 procent noteren van onze economie. Desondanks zijn er mogelijkheden voor ondernemers in crisissituaties”, aldus Ramautarsing.

Suriname zou ook moeten werken aan het opzetten van een ondernemersvriendelijk klimaat. “In de Doing Business Index van de wereld staat Suriname op de 162ste plaats en scoren we heel slecht, omdat bijvoorbeeld bankzaken in orde maken voor een bedrijf nogal moeizaam eraan toe gaan. Willen we echt dat de mensen zich formeel bezigen, dan gaan wij daaraan moeten werken”, benadrukt Ramautarsing.

Carmen Breeveld, die secretaris/penningmeester en medeoprichter is van stichting Wens, kijkt uit naar het uitwisselen van kennis op internationaal niveau. Dit zal zij doen middels verschillende events en workshops, zoals de eerste handelsmissie vanuit Suriname naar Nederland, die volgend jaar al staat gepland. “Er is tijdens de handelsmissie, die begin van het jaar heeft plaatsgevonden een grote behoefte aangegeven vanuit Suriname om ook een kijkje te nemen bij ondernemers in Nederland en dat willen wij zeker waar maken”, zegt Breeveld, die virtueel aanwezig was tijdens de kick-off.

Een andere happening die zij naar Suriname willen halen, is het Wens Business & Leadership Award Gala. “Wij hopen het op 12 maart 2021 voor het eerst te houden in Suriname. Wij willen zo niet alleen meer vrouwelijke ondernemers op de voorgrond brengen, maar ook de nodige blijk van waardering uitbrengen aan de ondernemers in het algemeen”, zei Breeveld. Bedrijven bezoeken, kennisuitwisseling activiteiten en workshops ter bevordering van ondernemerschap skills zijn enkele van de activiteiten die zijn opgenomen in de jaarplanning van Stichting Wens. “Wat alleen nog rest is om u aan te sluiten”, aldus Breeveld.

Artikel geschreven door Amanda Pais voor DTWonline, 27/11/2020. foto Irvin Ngariman